2011. március 22., kedd

chocolate heaven:D

Ennek a bejegyzésnek semmi köze a szépséghez, viszont mindenképp meg szerettem volna osztani veletek, mivel egy esős napon hozhat egy kis vidámságot, és nem utolsó sorban simán elkápráztathatunk vele családot/barátot/anyós jelöltet/haverokat, az elkészítése pedig nem nagy dolog.

Szal, be kell valljam, h szeretek főzni, bár nem vagyok egy nagy fakanál mágus, azért finomat enni jó dolog. Kisebb kísérletezgetés után pedig megtaláltam a számomra tökéletes csokoládé szuflé receptet:D

This post has nothing to do with beauty, but it can bring you a little happiness on a rainy day and you can impress friends/family with it, and it is very easy to do.
This little thingy is about a chocolate souffle recipe, which I find very very yummi. I'll do it in hungarian only, but if you would like it just ask in the comment section and I'll add an english version to it.



Hozzávalók:

100 g vaj
140 g csokoládé (én tejcsokiból csinálom, mert nem szeretem az étcsokit)
2 egész tojás
2 tojásfehérje
kb. 50-60 g cukor
1 cs. vaníliás cukor
100 g liszt ( még jobb a darált mandula)

Opcionális:

egy kis vaj a formák kikenéséhez
kakaópor, amivel meg lehet szórni a formákat

Elkészítés:

A vajat és a kockákra tört csokit egy tálban gőz fölött megolvasztjuk. A lényeg, h a víz ne érjen  a tál aljához. Mivel nagy figyelmet nem igényel és eltart egy darabig közben nyugodtan előkészíthetjük a többi hozzávalót. Amikor a vaj és a csoki teljesen felolvadt, szép fényes egynemű, akkor levesszük a gőzről és legalább 10 percig pihentetjük, h kihűljön egy kicsit.

A sütőt 160 fokra kapcsoljuk. Ha kakaóval szeretnénk megszórni a formákat, akkor ezt most tegyük meg.

Egy másik tálba ütjük a megmosott tojásokat és a két extra fehérjét. Hozzáadjuk a cukrot és az egy csomag vanília cukrot, majd habosra keverjük. Ne arra gondoljunk, h kemény habot kell verni, mint ha sima fehérjéből csinálnánk. A lényeg inkább az, h jó sok levegőt verjünk bele, ha jól csináljuk, akkor a tojás erős sárgás színe átmegy amolyan pasztelles, halovány sárgába. Na akkor nyugodtan félre tehetjük, ez amúgy max 5-6 perc:)

A tojásos habot hozzáadjuk az olvasztott csokihoz és a habverővel jól elkeverjük. Ha ez megvan, akkor apránként beletesszük a lisztet, azt is elkeverjük, utána pedig mehet is a formába. Az egészet betesszük a sütőbe és 15 percig sütjük. Nagyon fontos, h ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert akkor össze fog esni a szuflé.

15 perc elteltével kivesszük a tepsit és örülünk a csudifinom édességnek, amit a legjobb melegen enni egy kis vaníliás fagyival. Amúgy nyugodtan eltehetjük későbbre is, de akkor már kicsit össze fog esni, így a látvány nem lesz olyan hűű és haa, de ettől persze ugyanolyan finom lesz, mint frissen.

Az eredeti recept étcsokival készült, így ha azzal készíti valaki, akkor kb. 100 g cukrot rakjon bele.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright (c) 2010 babicsek's beauty bag. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.